လက္တင္ဘာသာစကားျဖစ္တဲ့ Caulis (မုန္လာထုပ္) နဲ႔ Flower (ပန္း) တို႔ကို
ေပါင္းစပ္ၿပီးေခၚေဝၚေသာ Cauliflower ကို ျမန္မာလုိေတာ့ ပန္းမုန္လာ (သို႔)
ပန္းပြင့္(သို႔) ပန္းေဂၚဖီလို႔ေခၚၾကၿပီး တစ္ႏွစ္ပတ္လုံးလိုလို
ျမန္မာျပည္တြင္းမွာ ရရိွႏိုင္ပါတယ္။ အခုလိုေဆာင္းဦးရာသီမွာေတာ့
လိႈင္လိႈင္ေပါေပါ ပိုရတတ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာ အေရာင္အားျဖင့္ အျဖဴ၊ အစိမ္း၊
ခရမ္းေရာင္နဲ႔ တစ္ခါတစ္ရံမွာ လိေမၼာ္ေရာင္တို႔ ရိွတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့
ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ အျဖဴေရာင္နဲ႔ အစိမ္းေရာင္ကိုပဲ အမ်ား ဆုံးေတြ႕ရ
ေလ့ရိွပါတယ္။
WH Foods ရဲ႕ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ ၁ဝဝ ဂရမ္ရိွတဲ့ ပန္းေဂၚဖီ (အျဖဴ) ထဲမွာ က်န္းမာေရးကိုအေထာက္အကူျဖစ္ေစေသာ
- ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ၁.၉၈ မီလီဂရမ္
- ကစီဓာတ္ ၅.၂ ဂရမ္
- အဆီဓာတ္ ဝ.၂ ဂရမ္
- အမွ်င္ဓာတ္ ၂.၅ ဂရမ္
- ဗီတာမင္ A ၈ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္
- ဗီတာမင္ C ၈၈.၁ မီလီဂရမ္
- ဗီတာမင္ E ဝ.ဝ၄ မီလီဂရမ္
- ဘီတာကယ္႐ိုတင္း (B Carotene) ၉၃ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္
- Lutein + Zeaxanthin ၄၂ မိုက္ခ႐ို ဂရမ္
- ဗီတာမင္ B6 ၆ ဝ.၂၂၂ မီလီဂရမ္
- ဗီတာမင္ K ၂ဝ.၂ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္
- ေဖာလစ္အက္စက္ ၅၇ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္နဲ႔
- ကယ္လိုရီ ၂၅ တို႔ အသီးသီးပါဝင္ေနပါတယ္။
ဆိုးက်ဳိးကိုျဖစ္ေစတတ္ေသာ
ကိုလက္စထေရာ လုံးဝမပါရိွျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ WH Foods ရဲ႕ ေထာက္ခံ ခ်က္ မွာေတာ့ ေန႔စဥ္
စားေသာက္သင့္ေသာ Menu ျဖစ္တယ္လို႔ ပါရိွထားပါတယ္။
ပန္းေဂၚဖီမွာ
ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္ေသာ ဓာတ္မ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း
(Antioxidants) အမ်ားအျပားပါဝင္ျခင္း ေၾကာင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊
သည္းေျခအိတ္ကင္ဆာမ်ားကို ကာကြယ္တားဆီး ေပးႏိုင္ေၾကာင္း
ႏိုင္ငံတကာကင္ဆာဂ်ာနယ္မ်ား တြင္ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ကေနဒါႏိုင္ငံ ေဆးသိပၸံ
ပညာရွင္မ်ား၏ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ ပန္းေဂၚဖီ (အျဖဴ) ထဲတြင္ indole – 3 –
Carbinol ဓာတ္တစ္မ်ဳိးပါဝင္ေနျခင္းေၾကာင့္ ရင္သားကင္ဆာႏွင့္
မမ်ဳိးဥအိမ္ကင္ဆာ ကလာပ္ စည္းမ်ား တိုးပြားမႈကို ရပ္တန္႔ေစႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္
အမ်ဳိးသမီးမ်ား ပုံမွန္စားသုံးေပးသင့္ေၾကာင့္ အႀကံေပးထားပါတယ္။ ထို႔အျပင္
ပန္းေဂၚဖီမွာ အမွ်င္ဓာတ္ လုံေလာက္မွ်တစြာ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စနစ္ကို
တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အူမႀကီးကို ေကာင္းစြာလႈပ္ရွားအလုပ္လုပ္ေစ
ျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္ သူမ်ား အ တြက္ သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး
အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
Allicin
ဓာတ္ေပါင္းစုပါရိွသျဖင့္ ႏွလုံး ၾကြက္သားကို သန္မာေစၿပီး
ႏွလုံးေသြးေၾကာပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္
မလိုအပ္ေသာ ကိုလက္ စ ထေရာကို ခ်ေပးႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္လည္း ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္
ႏွလုံးၾကြက္သားပုပ္ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ားႏွင့္ ကိုယ္ ဝန္ေဆာင္ ရန္ အစီအစဥ္ရိွေနေသာ
မိခင္ေလာင္း မ်ား မျဖစ္မေန စားသုံးသင့္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီမွာ ေဖာ္လစ္အက္စစ္ဓာတ္
လုံေလာက္စြာ ပါဝင္ေန ပါတယ္။
ဗီတာမင္ C ၊ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္မ်ားႏွင့္
Beta – Carotene ? Phytonutrients မ်ား ၾကြယ္ဝစြာပါရိွျခင္းေၾကာင့္
ခႏၶာကိုယ္မွာ မလိုအပ္ေသာ Free radical မ်ားကို သုတ္ သင္ရွင္း လင္းႏိုင္ၿပီး
အရြယ္မတိုင္မီ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းမ်ားကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္K
ႏွင့္ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္မ်ား ျမင့္မားစြာပါရိွျခင္းေၾကာင့္ အဆစ္
အျမစ္ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေလးဘက္နာေရာဂါ၊ အဝလြန္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါႏွင့္
အူမႀကီးအေျမႇး ေရာင္ရမ္းျခင္းေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သည့္အျပင္ Purine
ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္း Uric Acid ထုတ္လုပ္မႈကို အားမေပးသည့္အတြက္
ေဂါက္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဆံပင္ကြၽတ္တတ္သူမ်ားႏွင့္
ဆံပင္ပါးသူမ်ား အတြက္ ဗီတာမင္ B ေပါမ်ားစြာပါေသာ ပန္းေဂၚဖီကို
စားသုံးျခင္းျဖင့္ ဆံေကသာကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ထို႔ အျပင္
ဗီတာမင္စီႏွင့္ Selenium တို႔ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို
တိုးပြားေစႏိုင္ၿပီး ျပင္ပေရာဂါ မ်ား အလြယ္တကူ ကူးစက္ျခင္းတို႔မွ ကာကြယ္
ေပးႏိုင္ ပါ တယ္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွ ပ်က္စီးေနေသာ တစ္႐ွဴးမ်ားကို
ျပန္လည္ျပဳျပင္ရာတြင္လည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီအနည္းငယ္သာ
ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ထိန္းခ်င္သူ မ်ားႏွင့္ အဝလြန္သူမ်ားအတြက္
အထူးသင့္ေတာ္ ပါတယ္။
ပန္းေဂၚဖီအစိမ္းတြင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ ေစတတ္ေသာ
ဓာတ္တိုးပစၥည္းကုိ ဆန္႔က်င္တတ္ေသာ Phytonutrients မ်ား ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္
ရင္သားကင္ ဆာျဖစ္ႏႈန္း ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါ တယ္။ ပန္းေဂၚဖီသည္
က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳသည္ မွန္ေသာ္လည္း အရာ ရာတြင္ တန္ေဆး၊
လြန္ေဘးဆိုသလုိပင္ အလြန္ အကြၽံစားမိ ပါက ေလပြေစတတ္ျခင္းေၾကာင့္
အစာမေၾကျဖစ္တတ္သူမ်ား၊ ေလပြတတ္သူမ်ား အလြန္အကြၽံ မစားသင့္ပါ။ ေၾကညက္ေအာင္
ဝါးစားၿပီး ေရမ်ား မ်ားေသာက္ေပး ပါ က ေလပြ သက္သာေစပါတယ္။
ပန္းေဂၚဖီကို
ဝယ္ယူရာမွာ အထုပ္က်စ္က်စ္၊ ျဖဴျဖဴ၊ အရြက္စိမ္းစိမ္းကိုေရြးၿပီး ဝယ္ရပါမယ္။
ဒါေပမဲ့ မိႈပြင့္လို အပြင့္ျဖဴျဖဴမ်ားႏွင့္ အပြင့္ေပၚမွာ
အမည္းစက္မ်ားပါေနတာကို မေရြးသင့္ပါဘူး။ မိႈပြင့္လို ျဖဴျဖဴမ်ားကို
လက္နဲ႔သပ္ၾကည့္ပါက ပန္းဝတ္မႈန္ေတြကဲ့သို႔ ပါလာတတ္ပါတယ္။ ထိုအမႈန္မ်ားက
မိႈေတြပါပဲ။ ရက္ၾကာသြားၿပီး မလတ္ဆတ္ေတာ့ သည့္ ပန္းေဂၚဖီေတြမွာ ျဖစ္
တတ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီကို ေၾကာ္ခ်က္ရာမွာ အာဟာရ ပိုရေအာင္ႏွင့္
ပါဝင္သည့္အာဟာရဓာတ္မ်ား မဆုံး႐ႈံးရေအာင္ အရင္ဆုံး ဆားရည္ႏွင့္ စိမ္ၿပီး
ေၾကာ္ပါက ပိုေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ထို႔အျပင္ ႏြားႏို႔အနည္းငယ္ထည့္ျဖည့္ၿပီး
ေၾကာ္ပါက ပိုေကာင္းမြန္ေစတတ္ပါတယ္။အာဟာရျပည့္ဝက်န္းမာၾကပါေစ။
ေဒါက္တာဇာနည္ဝင္း
ရတီက်န္းမာေရး / Yati Magazine:
0 comments:
Post a Comment